Winkelwagen
Gratis standaard verzending op orders boven de €200 – Verzending 1/3 werkdagen🍷→
0

Dessertwijn: Een gids voor zoete verleidingen

Het genieten van een maaltijd is vaak een reis, van voorgerecht tot hoofdgerecht en uiteindelijk tot dessert. Maar wat een maaltijd echt compleet maakt, is een perfect gekozen drank om het af te ronden. Dat is waar dessertwijnen binnenkomen. Deze zoete wijnen zijn zorgvuldig gemaakt om te genieten na een maaltijd, en ze voegen een extra dimensie toe aan de beleving van het dessert. Ze zijn niet alleen een drank, maar een ervaring op zich, vol met smaak en aroma’s die zowel intrigeren als verleiden. Van hun unieke productieproces tot de diverse variëteiten die bestaan, we verkennen wat deze wijnen zo speciaal maakt.

Of je nu een ervaren wijnkenner bent die op zoek is naar meer kennis of een nieuwkomer die op zoek is naar je nieuwe favoriete after-dinner drink, we hopen dat je dit overzicht nuttig en inspirerend zult vinden.

Dessertwijn Kopen?

Wat zijn dessertwijnen?

Dessertwijnen, ook wel bekend als zoete wijnen of likeurwijnen, zijn wijnen die bedoeld zijn om te worden genoten bij het dessert, of soms zelfs als dessert op zichzelf. Hun unieke kenmerk is een hoger suikergehalte, waardoor ze een uitgesproken zoetheid hebben die prachtig aansluit bij zoete nagerechten.

Definitie van dessertwijn

In tegenstelling tot wat de naam suggereert, zijn dessertwijnen niet beperkt tot het dessert. Deze wijnen zijn in feite zeer veelzijdig en kunnen worden genoten bij een scala aan gerechten, van kaasplanken tot voorgerechten. Het onderscheidende kenmerk van dessertwijnen is hun hoge suikergehalte. Het hoge suikergehalte in deze wijnen komt van het gebruik van druiven die rijper zijn dan de druiven die worden gebruikt voor droge wijnen. Dit zorgt voor meer natuurlijke suikers in de druiven, wat leidt tot een zoetere wijn.

Productiemethoden van dessertwijnen

De specifieke productiemethoden voor dessertwijnen variëren, maar ze draaien allemaal om manieren om de suikerconcentratie in de druiven te verhogen voordat ze worden gefermenteerd. Hier zijn een paar technieken die worden gebruikt om dit te bereiken:

Late oogst

Hierbij worden de druiven aan de wijnstok gelaten lang na het traditionele oogstseizoen, waardoor ze overrijp en zoeter worden.

Noble rot (edele rotting)

Dit is een proces waarbij de druiven worden aangetast door een schimmel genaamd ‘Botrytis cinerea’. Deze schimmel droogt de druiven uit, waardoor de suikerconcentratie stijgt. Dit proces wordt gebruikt in de productie van beroemde zoete wijnen zoals Sauternes uit Frankrijk.

IJs wijn (Eiswein)

Voor de productie van ijswijn worden de druiven in bevroren toestand geoogst. Het water in de druiven bevriest, maar de suikers niet, wat resulteert in een hogere suikerconcentratie bij het persen.

Passito en stro wijnen

Deze wijnen worden gemaakt van druiven die na de oogst worden gedroogd om de suikers te concentreren. Elke techniek resulteert in een uniek smaakprofiel, waardoor een breed scala aan smaken en stijlen in dessertwijnen mogelijk is. Dit maakt het verkennen van deze categorie wijnen een spannende en zoete verleiding.

Belangrijkste soorten dessertwijnen

Er zijn talloze soorten dessertwijnen van over de hele wereld, elk met zijn unieke productiemethode en smaakprofiel.

Hieronder volgt een overzicht van enkele van de meest populaire en invloedrijke soorten dessertwijnen.

Sauternes

Sauternes is een Franse dessertwijn uit de regio Bordeaux, en wordt geproduceerd van Semillon, Sauvignon Blanc, en Muscadelle druiven die zijn aangetast door de edele rotting (Botrytis cinerea). Deze schimmel droogt de druiven uit en concentreert de suikers, wat resulteert in een rijke, complexe wijn met smaken van honing, abrikoos, perzik en noten. Sauternes heeft een aanzienlijk potentieel voor veroudering en kan gedurende vele decennia rijpen, waarbij de smaken in de loop der tijd steeds complexer worden

Tokaji

Tokaji is een Hongaarse dessertwijn, ook bekend als “de wijn van koningen, de koning van wijnen”. Net als Sauternes, wordt Tokaji gemaakt van druiven die zijn aangetast door de edele rotting. De wijn is bekend om zijn zoetheid en levendige zuurgraad, met smaken van honing, abrikoos, sinaasappelschil en specerijen. Een interessant kenmerk van Tokaji is het “puttonyos” systeem, waarbij de zoetheid van de wijn wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 6.

Icewine

Icewine, of Eiswein in het Duits, is een type dessertwijn gemaakt van druiven die bevroren zijn terwijl ze nog aan de wijnstok hangen. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt in koele klimaatgebieden zoals Canada en Duitsland.

Het bevroren water in de druiven zorgt voor een hogere concentratie van suikers en zuren, wat resulteert in een zeer zoete wijn met een opvallende frisheid. Icewine heeft vaak smaken van tropisch fruit, perzik, honing en citrus.

Late Harvest

Late Harvest wijnen zijn gemaakt van druiven die later dan normaal worden geoogst om de suikerconcentratie te verhogen. Deze wijnen kunnen gemaakt worden van verschillende druivenrassen en in veel verschillende regio’s over de hele wereld. Afhankelijk van het druivenras en de regio, kunnen Late Harvest wijnen variëren in zoetheid en smaak, maar ze hebben vaak smaken van rijp steenfruit, honing, citrus en tropisch fruit. Deze dessertwijnen zijn slechts het topje van de ijsberg als het gaat om de verscheidenheid en complexiteit die de wereld van dessertwijnen te bieden heeft. Door hun unieke productieprocessen en de verschillende druivenrassen die worden gebruikt, zijn er oneindig veel smaken en stijlen te ontdekken.

Hoe serveer je dessertwijnen?

Het serveren van dessertwijnen vraagt om een specifieke benadering om hun unieke smaken en aroma’s volledig tot hun recht te laten komen. Dit omvat het kiezen van de juiste serveertemperatuur, het juiste glaswerk en het zorgvuldig selecteren van bijpassende gerechten. 

Serveertemperatuur

De serveertemperatuur van dessertwijnen kan sterk variëren, afhankelijk van het specifieke type. In het algemeen geldt dat hoe zoeter de wijn, hoe koeler deze geserveerd moet worden. Een goede richtlijn is om rijke, zoete wijnen zoals Sauternes en late oogstwijnen te serveren bij temperaturen tussen 6-8°C, terwijl iets minder zoete wijnen zoals Moscato en lichtere stijlen van late oogstwijnen beter tot hun recht komen bij temperaturen rond 10-12°C.

IJswijnen, met hun hoge suikergehalte, kunnen het beste nog koeler worden geserveerd, rond de 4-6°C. Deze temperaturen zorgen ervoor dat de zoetheid van de wijnen wordt gebalanceerd door een verfrissende koelte.

De juiste glazen

Het kiezen van het juiste glaswerk kan ook een grote invloed hebben op de ervaring van het drinken van een dessertwijn. In het algemeen hebben dessertwijnen een sterke, rijke smaak en aroma die het best tot hun recht komen in een kleiner glas. Kleinere glazen, vaak “dessertwijnglazen” of “portglazen” genoemd, concentreren de aroma’s beter dan een standaard wijnglas, waardoor de complexe smaken en geuren beter worden gevangen.

Zorg ervoor dat het glas alleen tot het breedste deel wordt gevuld om het aroma van de wijn te maximaliseren en ruimte te laten voor het zwenken.

Smaakcombinaties

Het combineren van dessertwijn met eten kan een ware vreugde zijn, maar het vereist een zekere zorgvuldigheid. Over het algemeen wil je dat de wijn net zo zoet of zoeter is dan het gerecht waarmee je het combineert. Dessertwijnen gaan bijvoorbeeld prachtig samen met een scala aan desserts, van fruitige taarten tot rijke crème brûlée, afhankelijk van het type wijn. Echter, ze kunnen ook gecombineerd worden met hartige gerechten; bijvoorbeeld een zoete Sauternes kan heerlijk zijn bij foie gras, en een zoete Tokaji kan prachtig harmoniëren met blauwe kaas. Het is ook niet ongewoon om dessertwijnen te drinken als een “dessert op zichzelf”, als een zoete afsluiting van een maaltijd.

De Zoete Verleiding: De Charme van Dessertwijnen

Dessertwijnen zijn de zoete verleidingen van de wijnwereld, met hun complexe smaken, rijke texturen en verrukkelijke zoetheid. Ze vormen een fascinerend onderdeel van de wijnwereld, elk met hun unieke productiemethoden en stijlen die voortkomen uit hun regionale tradities.

Of je nu een dessertwijn proeft als afsluiter van een heerlijke maaltijd, of deze inzet als begeleider van een voorgerecht of dessert, deze wijnen hebben het potentieel om jouw gastronomische ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Of het nu een weelderige Sauternes, een pittige Tokaji, een ijzige Icewine of een rijke Late Harvest is, er is een dessertwijn voor elke smaak en elke gelegenheid. Ontdek de wereld van dessertwijnen, proef, experimenteer en geniet. Deze zoete verleidingen zijn er om van te genieten en kunnen een verrijking zijn voor je wijnervaring. Laat je niet afschrikken door hun zoetheid – dessertwijnen hebben zoveel meer te bieden dan alleen suiker. Ze zijn complex, divers en verbluffend heerlijk.

DELEN:
Stay In Touch

Be the first to know about new arrivals and promotions