Winkelwagen
Gratis standaard verzending op orders boven de €200 – Verzending 1/3 werkdagen🍷→     |     Let op: vanaf 1 juli aangepaste openingstijden ivm verbouwing.

Japan en China: Opkomende Sterren in de Wijnwereld

Bij het denken aan wijn, schieten waarschijnlijk landen zoals Frankrijk, Italië, of de Verenigde Staten in gedachten. Echter, in de afgelopen decennia zijn er in Azië, met name in Japan en China, fascinerende ontwikkelingen gaande in de wijnwereld. Deze landen hebben aanzienlijke stappen gezet in het produceren van kwaliteitswijnen die steeds meer internationale erkenning krijgen.

In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis door de opkomende wijnregio’s van Japan en China. We verkennen de geschiedenis, de unieke terroirs, en de belangrijkste druivensoorten van beide landen. Daarnaast zullen we kijken naar enkele toonaangevende wijnhuizen en hun bijdrage aan de groei van de wijnindustrie in deze regio’s. Ook wijntoerisme komt aan bod, zodat je precies weet waar je heen moet voor een onvergetelijke wijnervaring in deze boeiende en dynamische landen.

Wijnbouw in Japan

De wijnbouw in Japan heeft een rijke en interessante geschiedenis die al in de 8e eeuw begon. Hoewel de productie van druivenwijn pas echt van de grond kwam in de late 19e eeuw, speelt Japan vandaag de dag een belangrijke rol in de Aziatische wijnindustrie.

Geschiedenis van Wijnbouw in Japan

De eerste wijnbouw in Japan begon met de introductie van druiven door Portugese missionarissen in de 16e eeuw. Echter, het was niet tot de Meiji-periode (1868-1912) dat wijnproductie echt serieus werd genomen. In 1874 stuurde de Japanse regering twee jonge mannen, Masanari Takano en Ryuken Tsuchiya, naar Frankrijk om de kunst van het wijnmaken te leren. Bij hun terugkeer introduceerden ze Europese wijnstokken en technieken in Japan, wat het begin markeerde van de moderne Japanse wijnindustrie.

De opkomst van de Japanse wijnindustrie werd echter vertraagd door verschillende factoren, waaronder economische crises en de Tweede Wereldoorlog. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw begon de Japanse wijnindustrie echt te floreren, met verbeterde wijnbouwtechnieken en een toenemende belangstelling voor wijnconsumptie.

Belangrijke Wijnregio’s

Japan heeft verschillende wijnregio’s die bekend staan om hun unieke terroir en wijnen. De meest prominente regio’s zijn:

Yamanashi

Deze regio, gelegen aan de voet van de berg Fuji, is de belangrijkste wijnproducerende regio van Japan en goed voor ongeveer een derde van de nationale productie. Yamanashi staat bekend om zijn inheemse druivensoort, Koshu, die frisse, lichte wijnen produceert die perfect passen bij de Japanse keuken.

Hokkaido

Het noordelijke eiland Hokkaido heeft een koel klimaat dat ideaal is voor wijnbouw. De regio produceert een verscheidenheid aan druiven, waaronder Pinot Noir en Zweigelt, en staat bekend om zijn elegante, frisse wijnen.

Nagano

In het binnenland gelegen, heeft Nagano een variabel klimaat met warme zomers en koude winters. Deze regio produceert zowel witte wijnen als rode wijnen van druiven zoals Chardonnay, Merlot, en Syrah.

Kenmerken van Japanse Wijnen en Druivensoorten

Japanse wijnen zijn uniek vanwege hun subtiele en verfijnde smaken, die vaak goed samengaan met de delicate Japanse keuken. De belangrijkste druivensoorten zijn:

Koshu: Een inheemse witte druif die lichte, frisse wijnen produceert met aroma’s van citrus en witte bloemen. Koshu-wijnen hebben meestal een lage zuurgraad en een zachte textuur.
Muscat Bailey A: Een hybride rode druivensoort ontwikkeld in Japan, bekend om zijn fruitige en aromatische wijnen met tonen van aardbeien en kersen. Deze druif is goed aangepast aan het Japanse klimaat en produceert soepele, gemakkelijk drinkbare wijnen.

Japanse wijnmakers streven naar het creëren van wijnen die hun terroir weerspiegelen en die een harmonieuze balans hebben tussen smaak en structuur. Door innovatieve technieken en een diep respect voor traditie hebben Japanse wijnen hun eigen plaats veroverd op de wereldwijde wijnmarkt.

Belangrijke wijnhuizen in Japan

Japan heeft een aantal toonaangevende wijnhuizen die een sleutelrol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de Japanse wijnindustrie. Deze wijnhuizen combineren traditioneel vakmanschap met moderne technieken en zetten zich in voor duurzaamheid en innovatie.

Grace Wine

Gevestigd in de Yamanashi regio, is Grace Wine een van de meest gerespecteerde wijnhuizen van Japan. Opgericht in 1923, heeft dit familiebedrijf een sterke reputatie opgebouwd voor de productie van hoogwaardige Koshu-wijnen. De wijngaarden van Grace Wine liggen op een hoogte van 700 meter, wat bijdraagt aan de frisheid en zuiverheid van hun wijnen. Grace Wine heeft meerdere internationale prijzen gewonnen en staat bekend om zijn innovatieve benaderingen en duurzame wijnbouwpraktijken.

Suntory Tomi no Oka Winery

Suntory Tomi no Oka Winery is een van de oudste en meest prestigieuze wijnhuizen in Japan, opgericht in 1909. Dit wijnhuis, eigendom van de beroemde Suntory Group, produceert een breed scala aan wijnen, waaronder uitstekende Chardonnay en Cabernet Sauvignon. De wijngaarden van Tomi no Oka liggen op steile hellingen, wat zorgt voor optimale zonblootstelling en een goed afwateringssysteem. Suntory Tomi no Oka Winery heeft een lange geschiedenis van experimenteren en innoveren, wat heeft geleid tot een diverse en bekroonde wijnportfolio.

Château Mercian

Ook gelegen in Yamanashi, is Château Mercian een pionier in de Japanse wijnindustrie. Het wijnhuis, opgericht in 1877, heeft een lange geschiedenis van experimenteren met verschillende druivensoorten en terroirs. Château Mercian produceert een breed scala aan wijnen, van frisse witte wijnen tot complexe rode wijnen. Het wijnhuis heeft talloze internationale prijzen gewonnen en staat bekend om zijn toewijding aan kwaliteit en duurzaamheid.

Deze wijnhuizen spelen een cruciale rol in het promoten van Japanse wijnen op de wereldmarkt en dragen bij aan de groei en internationale erkenning van de Japanse wijnindustrie. Ze combineren traditioneel vakmanschap met moderne technieken om wijnen van wereldklasse te produceren die de unieke eigenschappen van de Japanse terroirs weerspiegelen.

Wijntoerisme in Japan

Japan is een opkomende bestemming voor wijntoeristen, met een groeiend aantal wijnroutes, festivals en wijngaardbezoeken die bezoekers een unieke kijk bieden op de Japanse wijncultuur.

Populaire Wijnroutes

Een van de meest populaire wijnroutes in Japan is de Koshu Wine Route in de Yamanashi regio. Deze route neemt bezoekers mee door de prachtige wijngaarden van Yamanashi, waar ze kunnen genieten van wijnproeverijen, rondleidingen door wijnhuizen en workshops over wijnmaken. Een andere populaire bestemming is de Hokkaido Wine Route, waar bezoekers kunnen genieten van de frisse, elegante wijnen van het noordelijke eiland Hokkaido.

Wijnfestivals en Evenementen

Japan organiseert ook verschillende wijnfestivals en evenementen die perfect zijn voor wijntoeristen. Het Koshu Wine Festival, gehouden in de herfst, is een van de grootste wijnfestivals in Japan. Bezoekers kunnen genieten van wijnproeverijen, lokale gerechten en entertainment, terwijl ze de prachtige herfstkleuren van de wijngaarden bewonderen. Een ander belangrijk evenement is het Hokkaido Wine Festival, waar bezoekers de kans krijgen om de beste wijnen van Hokkaido te proeven en te genieten van lokale delicatessen.

Aanbevelingen voor Wijnproeverijen en wijngaarden

Voor een onvergetelijke wijnervaring in Japan, zijn er enkele wijnhuizen die je niet mag missen. Bezoek bijvoorbeeld Grace Wine in Yamanashi, waar je kunt genieten van rondleidingen door de wijngaarden en wijnkelders, gevolgd door een proeverij van hun bekroonde Koshu-wijnen. In Hokkaido biedt Château Mercian tours aan door hun uitgestrekte wijngaarden, waar je meer kunt leren over de wijnproductie en kunt genieten van proeverijen van hun diverse wijnen.

Wijntoerisme in Japan biedt een unieke kans om de Japanse wijncultuur van dichtbij te ervaren. Of je nu een doorgewinterde wijnliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig bent naar de wijnen van dit fascinerende land, een bezoek aan de wijngaarden en wijnhuizen van Japan zal zeker een onvergetelijke ervaring zijn.

Wijnbouw in China

China’s wijnindustrie heeft de laatste jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt. Wat begon als een bescheiden onderneming is nu een bloeiende industrie die steeds meer internationale erkenning krijgt. De unieke combinatie van oud en nieuw, traditie en innovatie, maakt de Chinese wijnbouw fascinerend.

Geschiedenis van Wijnbouw in China

De wijnbouw in China kent een lange geschiedenis die teruggaat tot de Han-dynastie (206 v.Chr. – 220 n.Chr.). Echter, de moderne wijnindustrie begon pas echt vorm te krijgen in de late 19e eeuw toen Europese druivenrassen werden geïntroduceerd. In de jaren 1980 begon de Chinese overheid te investeren in de wijnindustrie, wat leidde tot een toename van de wijngaarden en een verbetering van de wijnbouwtechnieken.

Belangrijke Wijnregio’s

China heeft verschillende wijnregio’s die bekend staan om hun unieke terroirs en hoogwaardige wijnen. Enkele van de belangrijkste regio’s zijn:

Ningxia

Gelegen aan de voet van het Helan-gebergte, wordt Ningxia vaak de ‘Bordeaux van China’ genoemd. Het droge klimaat en de grote hoogte zorgen voor ideale omstandigheden voor wijnbouw, vooral voor rode druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon en Merlot.

Shandong

Deze kustprovincie is de grootste wijnproducerende regio van China. Shandong heeft een gematigd klimaat dat geschikt is voor een verscheidenheid aan druiven, waaronder Cabernet Gernischt en Chardonnay.

Yunnan

Gelegen in het zuidwesten van China, biedt Yunnan een uniek klimaat en terroir. De hoge ligging en het gematigde klimaat maken het een uitstekende regio voor de productie van zowel rode als witte wijnen.

Kenmerken van Chinese Wijnen en Druivensoorten

Chinese wijnen staan bekend om hun diversiteit en complexiteit. De belangrijkste druivensoorten zijn:

Cabernet Sauvignon: Deze internationaal bekende druivensoort gedijt goed in de droge, zonnige omstandigheden van Ningxia en Shandong. Wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon in China hebben vaak rijke smaken van donker fruit en een stevige structuur.
Marselan: Een kruising tussen Cabernet Sauvignon en Grenache, Marselan produceert fruitige, goed gestructureerde wijnen die steeds populairder worden in China.
Cabernet Gernischt: Een unieke druivensoort die waarschijnlijk verwant is aan Carmenère. Deze druif produceert wijnen met aroma’s van kruiden, bessen en soms een vleugje paprika.
Chinese wijnmakers combineren traditionele technieken met moderne innovaties om wijnen te produceren die zowel de lokale als internationale markt aanspreken. De focus op kwaliteit en terroir heeft geleid tot een groeiend aantal bekroonde wijnen uit China.

Belangrijke Wijnhuizen in China

Enkele van de meest prominente wijnhuizen in China hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de reputatie en groei van de Chinese wijnindustrie:

Château Changyu

Château Changyu, opgericht in 1892, is het oudste en een van de grootste wijnhuizen in China. Gelegen in Yantai, Shandong, heeft Changyu een lange geschiedenis van wijnproductie en is pionier in de introductie van moderne wijnbouwtechnieken in China. Het wijnhuis produceert een breed scala aan wijnen, van rode en witte wijnen tot mousserende en dessertwijnen. Changyu heeft talrijke internationale prijzen gewonnen en wordt beschouwd als een standaarddrager van de Chinese wijnindustrie.

Silver Heights

Silver Heights is een familiebedrijf gevestigd in Ningxia en staat bekend om zijn hoogwaardige rode wijnen. Opgericht door Emma Gao, een van de eerste vrouwelijke wijnmakers in China, heeft Silver Heights snel internationale erkenning gekregen. De wijngaarden liggen op een hoogte van 1.200 meter, wat bijdraagt aan de frisheid en complexiteit van de wijnen. De focus op biologische en duurzame wijnbouwpraktijken maakt Silver Heights tot een pionier in de Chinese wijnindustrie.

Château Hansen

Château Hansen, gelegen in de autonome regio Binnen-Mongolië, is een van de meest noordelijke wijnhuizen van China. Opgericht in 1983, heeft Château Hansen zich gespecialiseerd in het produceren van wijnen van druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, en de lokale Cabernet Gernischt. Het wijnhuis combineert traditionele Chinese wijnbouwtechnieken met moderne innovaties, wat resulteert in wijnen van hoge kwaliteit die zowel binnenlandse als internationale prijzen hebben gewonnen.

Wijntoerisme in China

China ontwikkelt zich snel tot een aantrekkelijke bestemming voor wijntoeristen, met tal van wijnroutes, festivals en wijngaardbezoeken die bezoekers een diepgaande ervaring bieden van de Chinese wijncultuur.

Populaire Wijnroutes

Een van de meest populaire wijnroutes in China is de Helan Mountain Wine Route in Ningxia. Deze route biedt bezoekers de kans om enkele van de beste wijnhuizen van de regio te verkennen, deel te nemen aan rondleidingen en wijnproeverijen, en te genieten van het prachtige landschap. Een andere populaire bestemming is de Shandong Wine Route, waar bezoekers de historische wijngaarden van Yantai en Qingdao kunnen ontdekken en kunnen genieten van wijnproeverijen aan de kust.

Wijnfestivals en evenementen in China

China organiseert ook verschillende wijnfestivals en evenementen die ideaal zijn voor wijntoeristen. Het Ningxia International Wine Festival, gehouden in de herfst, is een van de grootste wijnfestivals in China. Bezoekers kunnen genieten van wijnproeverijen, seminars over wijnmaken, en culturele evenementen die de rijke tradities van Ningxia vieren. Een ander belangrijk evenement is het Yantai International Wine Exposition, waar wijnhuizen uit heel China hun beste wijnen presenteren aan een internationaal publiek.

Aanbevelingen voor Wijnproeverijen en Wijngaarden

Voor een onvergetelijke wijnervaring in China, zijn er enkele wijnhuizen die je niet mag missen. Bezoek bijvoorbeeld Château Changyu in Yantai, waar je kunt genieten van rondleidingen door de historische wijngaarden en wijnkelders, gevolgd door een proeverij van hun bekroonde wijnen. In Ningxia biedt Silver Heights exclusieve proeverijen en rondleidingen aan die een diepgaande kijk bieden op de kunst van het wijnmaken in deze opkomende regio.

Wijntoerisme in China biedt een unieke kans om de Chinese wijncultuur van dichtbij te ervaren. Of je nu een doorgewinterde wijnliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig bent naar de wijnen van dit fascinerende land, een bezoek aan de wijngaarden en wijnhuizen van China zal zeker een onvergetelijke ervaring zijn.

Vergelijking tussen Japanse en Chinese Wijnbouw

Hoewel zowel Japan als China snel opkomende spelers zijn in de wereldwijde wijnindustrie, zijn er belangrijke verschillen en overeenkomsten in hun benaderingen van wijnbouw.

Klimaat en Terroir

Japan en China hebben verschillende klimaatomstandigheden die hun wijnproductie beïnvloeden. Japan heeft een gematigd klimaat met veel regen, wat uitdagingen met zich meebrengt voor de wijnbouw. Regio’s zoals Yamanashi en Hokkaido hebben echter unieke terroirs die ideaal zijn voor specifieke druivensoorten zoals Koshu en Pinot Noir. China daarentegen heeft een breed scala aan klimaten, van de droge, zonnige omstandigheden in Ningxia tot de gematigde kustgebieden van Shandong. Dit zorgt voor een grotere diversiteit aan druivensoorten en wijnstijlen.

Wijnstijlen en Druivensoorten

Japanse wijnen staan bekend om hun elegantie en subtiliteit, met een focus op witte wijnen zoals Koshu en aromatische rode wijnen zoals Muscat Bailey A. Chinese wijnen variëren sterk, met een nadruk op krachtige rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon en de unieke Cabernet Gernischt. Beide landen experimenteren met internationale druivensoorten, maar China heeft een bredere diversiteit aan terroirs die meer variëteit mogelijk maken.

Culturele Invloeden

De wijnproductie in zowel Japan als China is sterk beïnvloed door hun respectieve culturele tradities. In Japan speelt de delicate en verfijnde keuken een grote rol in de ontwikkeling van wijnstijlen die goed passen bij de Japanse gerechten. In China is er een groeiende belangstelling voor wijn als onderdeel van een verfijnde levensstijl, wat heeft geleid tot een toename in de productie van premium wijnen die concurreren op de internationale markt.

Toekomstperspectieven

Beide landen hebben veel potentieel voor verdere groei in de wijnindustrie. Japan blijft zich richten op kwaliteit en innovatie, met een focus op het produceren van wijnen die hun unieke terroirs weerspiegelen. China investeert zwaar in onderzoek en ontwikkeling, en er is een sterke focus op het verbeteren van de kwaliteit en het vergroten van de internationale aanwezigheid van Chinese wijnen.

Japan en China zijn snel opkomende krachten in de wereldwijde wijnindustrie, elk met hun eigen unieke benaderingen en uitdagingen. De groei en innovatie in deze landen bieden spannende mogelijkheden voor wijnliefhebbers over de hele wereld. Of je nu de elegante, verfijnde wijnen van Japan of de krachtige, diverse wijnen van China verkent, je zult ongetwijfeld verrast worden door de kwaliteit en het vakmanschap dat deze opkomende wijnregio’s te bieden hebben.

DELEN:

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling!

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Altijd de laatste nieuwtjes in je inbox!

Stay In Touch

Be the first to know about new arrivals and promotions